Zij-instromer Niels de Klein: ’Ik kreeg meteen een gevoel van waardering’

23 sep 2020

Half augustus trok Niels de Klein de deur achter zich dicht bij zijn oude werkgever in de grafische sector. Zes jaar lang werkte hij als grafisch ontwerper. Nu slaat hij een totaal andere weg in met zijn loopbaan: deze maand is hij begonnen met het unieke leerwerktraject tot verzorgende IG/Maatschappelijke zorg niveau 3 aan het Astrum College in Arnhem en bij ouderenzorgorganisatie Stichting Samen Zorgen.

 

‘Ik ben heel actief met motorcross. Anderhalf jaar geleden brak ik tijdens een internationale wedstrijd in Tsjechië mijn onderbeen op meerdere plaatsen. Ik moest meerdere keren geopereerd worden en er volgden verschillende ziekenhuisbezoekjes. Die vond ik erg interessant. Ik heb altijd gezegd: als ik ooit nog eens iets anders zou willen, dan is dat in een ziekenhuis werken. Dat gevoel kwam nu weer boven. Daarom ging ik me verdiepen in hoe ik de overstap zou kunnen maken, het liefste naar werken in het ziekenhuis. Ik heb op internet gezocht, zorgorganisaties benaderd, onderwijsinstellingen om informatie gevraagd. Uiteindelijk liep ik vast. Als ik op niveau 4 een zorgopleiding wilde volgen, moest ik mijn werk en inkomen opzeggen om de stages te kunnen doen. De financiële consequenties waren echt een drempel.

Geluk
Ik kwam er zelf niet uit en ging op zoek naar verhalen van mensen over hoe je zo’n omscholing aan moet pakken. Al google’end op de zoektermen “loopbaancoach” en “omscholing” kwam ik bij WZW en Sterk in je werk uit. Ik heb me meteen aangemeld voor het gratis loopbaangesprek van Sterk in je werk. Hartstikke laagdrempelig, en ook nog hier in de regio. Mijn loopbaancoach Marieke heeft mij supergoed geholpen, we hadden een fijn gesprek. Alle informatie die ik zelf niet kon vinden, gaf zij mij. Zij vertelde mij wat er mogelijk is in deze regio, waar er vacatures waren, hoe lang opleidingen normaal duren. Marieke gaf mij ook de tip over het leerwerktraject. Ik heb echt geluk gehad. Want eigenlijk was de vacature hiervoor al gesloten. Als ik direct een brief schreef, mocht ik nog mee in de sollicitatieronde. Vervolgens ging het heel snel. Ik kreeg een telefoontje van Stichting Samen Zorgen (een van de deelnemende zorgorganisaties, red) of ik op gesprek wilde komen, en diezelfde middag zat ik er al. En het klikte! Ik kreeg meteen een gevoel van waardering, dat ze me graag wilden hebben. Ik mocht een dag meelopen en sprak die dag een collega die al een stuk verder in het leerwerktraject zit. Haar verhaal klonk goed. Aan het einde van die dag wist ik zeker: dit wil ik doen. Financieel heb ik alles op een rij gezet. Het wordt een tijdje wat minder geld uitgeven. Maar omdat ik meteen een medewerkersalaris krijg, kan ik deze stap nu maken.

In september begint het speciale leerwerktraject VIG/MZ3 van 2 jaar van Regionaal Actieplan Aanpak Tekorten Waard om voor te werken!. Ik heb er heel veel zin in. Samen met zo’n vijftien mede-zij-instromers zit ik in een klas op het Astrum College. Een dag in de week ga ik naar school en vier dagen per week leer ik in de praktijk. Bij Stichting Samen Zorgen loop ik in verschillende teams mee, zo krijg ik een breed beeld van het werk. Het gaat pittig worden, daar hebben ze me bij de sollicitatie ook voor gewaarschuwd. Tegelijkertijd is het spannend en leuk! Ik start nu op niveau 3 en zie daarna wat de toekomst me brengt. Ik kan altijd doorgroeien naar niveau 4. Ook bij Stichting Samen Zorgen werken medewerkers van niveau 4. Wie weet kom ik ooit nog in het ziekenhuis te werken, maar ook voor de ouderenzorg moeten we zorgen voor goede zorg. Mooi dat ik daar een bijdrage aan ga leveren.’

Overstap maken naar Zorg en Welzijn
Ben jij ook geïnteresseerd om de overstap naar leren en werken in Zorg en Welzijn te maken, houd dan www.werkeninzorgenwelzijn.nl in de gaten voor nieuwe leerwerktrajecten.

Als organisatie ook deelnemen aan zij-instroomprojecten
Ben je werkgever en wil je met jouw organisatie deelnemen aan dergelijke zij-instroomprojecten die WZW faciliteert, neem dan contact op met programmamanager Susanne Haarsma, s.haarsma@wzw.nl.

Profile
Susanne Haarsma
Programmamanager