Winnaars Ik weet RAAT bekend

12 dec 2019

Woensdag 11 december ontvingen negen inzenders tijdens de feestelijke bekendmaking in het Koelhuis in Zutphen ieder 10.000 euro voor de uitvoer van hun idee om de tekorten in Zorg en Welzijn aan te pakken. De tiende waardecheque is gereserveerd voor 20 indieners waarvan de ideeën schreeuwen om ‘doen!’. Zij krijgen een leertraject om het idee zelf verder te brengen in hun organisatie.

De winnende ideeën

Betrokkenheid medewerkers
In totaal namen 26 zorg- en welzijnsorganisaties verspreid door heel Gelderland deel aan IkweetRAAT.nl. Het is een van de concrete acties uit de Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten (RAAT) van Gelderland om de personeelstekorten in de sector aan te pakken. Medewerkers van die organisaties konden de afgelopen twee maanden hun ideeën indienen bij IkweetRAAT.nl. Zij weten immers als geen ander weten wat wel en niet werkt op de werkvloer. Bovendien geeft erkenning voor hun vakmanschap en werkplezier. In totaal zijn er 202 ideeën ingediend, waarop bijna 10.000 keer is gestemd.

Breed palet ideeën
De diversiteit van de ideeën was groot: van de inzet van een geriatrische verpleegkundige op de spoedeisende hulp tot een plek voor zelfzorg van zorgverleners, voor en door zorgverleners. Ook meer waardering voor het vak en de professional en een goede balans tussen werk en privé zijn vaak genoemd.

De vakjury heeft uiteindelijk gekozen voor de ideeën die het meest praktisch uitvoerbaar zijn, vernieuwend en te kopiëren naar andere organisaties en branches. De voorzitter van de jury Marie-Josee Smits gaf de winnaars mee dat zij naast uitvoerder ook ambassadeur zijn van hun project. De ideeën zijn stuk voor stuk van nut voor de hele sector. De verwachting is dat de ideeën in juni 2020 al de eerste resultaten hebben opgeleverd. In de uitvoering krijgen ze onder meer begeleiding van het projectteam van IkweetRAAT.nl.

Gelderse krachten gebundeld
De sector Zorg en Welzijn kampt met grote personeelstekorten. Om dit op te lossen, is extra actie nodig. Dat doen de Gelderse werkgeversverenigingen voor de sector Zorg en Welzijn, WZW en WGV Zorg en Welzijn, samen met meer dan 140 zorg- en welzijnswerkgevers, regionale onderwijspartners en andere stakeholders in de regio. Vanuit de Regionale Actieplannen Aanpak Tekorten (RAAT) pakken zij met gezamenlijke acties voor korte en langere termijn de tekorten aan. De actie IkweetRAAT.nl is een van die concrete acties die mede mogelijk is gemaakt door een subsidie van de Provincie Gelderland.

Meer weten over Ik weet RAAT?

Gera te Velthuis
Projectmanager Ik weet RAAT