Vierde leerlingenpoule zij-instroom VIG-MZ (3) van start

Op maandag 16 maart startte de werving voor de vierde Leerlingenpoule zij-instroom Verzorgende IG/ Maatschappelijke zorg op mbo-niveau 3. De start viel samen met de sluiting van de scholen en een dag eerder waren alle horecagelegenheden dichtgegaan: de intelligente lockdown vanwege de coronacrisis was een feit. Wat te doen met de Leerlingenpoule? Susanne Haarsma, programmamanager bij WZW, faciliteert dit project voor de organisaties en vertelt hoe de samenwerking constructief verder ging.
“Na een inventarisatie met de deelnemende organisaties bleek al snel dat de aangesloten organisaties dit project juíst nu wilde doorzetten. Er is en blijft nog altijd een tekort aan medewerkers Verzorgende IG/MZ. De doelgroep zij-instroom is een zeer welkome groep. Want mede door de verkorte intensieve opleiding en de dubbelkwalificatie, zijn zij snel inzetbaar. Bovendien nemen zij-instromers veel levens- en werkervaring mee én zijn zij zeer gemotiveerd.
99 sollicitanten en gezamenlijke brievenselectie
Na het verlengen van de inschrijfdatum met twee weken en een extra online boost hebben in totaal 99 geïnteresseerden gesolliciteerd. Een mooi resultaat in deze crisistijd.
Zoals ook bij de eerste drie Leerlingenpoules vond de brievenselectie in gezamenlijkheid plaats. Omdat het niet mogelijk was dit fysiek te organiseren, gebeurde dit in online sessies. Daaruit bleek dat er goede kandidaten tussen zaten en dat de zorgorganisaties de sollicitanten graag wilde spreken. Maar waar? De van te voren geplande selectiegesprekken op locatie konden uiteraard niet doorgaan. Vanuit WZW konden we gelukkig een oplossing bieden.
40 sollicitatiegesprekken op 1,5 meter afstand
Het kantoor van WZW was, vanwege het verplichte thuiswerken, leeg. Het bood voldoende ruimte om – met in acht neming van de richtlijnen- alle gesprekken op het kantoor te voeren. In totaal zijn er een kleine 40 sollicitanten op gesprek geweest, verdeeld over twee dagdelen. Iedere sollicitant kreeg een (speeddate) gesprek van 15 minuten met de zorgorganisaties. Voor de een bleek dit iets te weinig tijd, voor de ander voldoende. Ongeveer de helft van deze 40 sollicitanten is uitgenodigd voor een meeloopdag bij een van de zorgorganisaties. De meeloopdagen worden op verschillende manieren ingevuld. Bijvoorbeeld een gesprek met bestaande zorgmedewerkers tijdens een wandeling op het terrein. Of wanneer een organisatie het beleid heeft niemand van buitenaf te ontvangen, de sollicitanten mee te laten lopen bij een andere zorgorganisatie.
Creatief en inventief wervingsproces
Alle partijen waren erg creatief en inventief in het wervingsproces in deze bijzondere tijd. Zo zorgt het Astrum College ervoor dat de AMN-test vooraf online afgenomen kan worden. De intakegesprekken zullen deze keer telefonisch plaatsvinden. Kortom, een mooie samenwerking in de regio waarin iedereen in kansen denkt om deze vierde Leerlingenpoule wederom tot een succes te maken. We kijken uit naar de start van een gemotiveerde klas eind september, wellicht nog online.”