Tweede groep nieuwkomers in de ouderenzorg ontvangt BBL-diploma

24 mei 2022

In juni 2021 kregen de eerste deelnemers hun diploma: twee van hen werken als medewerker Helpende Plus in de ouderenzorg. Een andere nieuwkomer ontving het diploma Assistent dienstverlening en zorg. Op dit moment volgen nog vijf nieuwkomers de opleiding Verzorgende IG. Zij behalen uiterlijk voorjaar 2023 hun diploma.

Vooropleiding

De nieuwkomers die deelnemen aan het project zijn o.a. afkomstig uit Eritrea, Syrië, Iran en Oeganda. Van januari tot juli 2020 volgden ze de vooropleiding ‘Op weg naar de zorg’. Via een passend lesprogramma en twee dagen stage per week, deden ze vaardigheden op om in de ouderenzorg aan de slag te gaan. Daarna stroomden ze door naar een BBL-opleiding en betaalde werkplek. Ondanks corona, de impact die dit had op de zorginstellingen en het volgen van online lessen, hebben de deelnemers het traject volgens planning doorlopen.
Tijdens de diploma-uitreiking in april ontvingen de drie gediplomeerden complimenten vanwege hun inzet en doorzettingsvermogen. Deze gemotiveerde groep medewerkers vormt een aanwinst voor de sector.

Het instroomproject Nieuwkomers in de ouderenzorg draagt bij aan de aanpak van de tekorten in de zorg en biedt nieuwkomers de mogelijkheid om opgeleid te worden tot gekwalificeerd zorgmedewerker. Eén van de nieuwkomers die de opleiding Verzorgende IG volgt, vertelde eerder dit jaar: “In Eritrea werkte ik als docent en in Nederland wilde ik graag weer aan de slag. Ik werk graag met mensen en ik heb geen moment getwijfeld toen ik de vraag kreeg of ik me wilde aanmelden voor dit project. De combinatie: werk, opleiding en gezin is best druk, maar ik wil mijn diploma halen. Ik voel me thuis in de ouderenzorg. Zonder dit project zou het mij niet zomaar zijn gelukt om in de zorg te gaan werken. Die kans heb ik gegrepen.”

Het instroomproject Nieuwkomers in de ouderenzorg is een succesvolle samenwerking van 10 ouderenzorgorganisaties, ROC Rijn IJssel en het Dulon College, elf gemeentes, Vluchtelingenwerk en de Werkgeversservicepunten en Leerwerkloketten in de regio’s Foodvalley en Midden-Gelderland. In juni 2022 wordt het project afgesloten met een eindfeest. Alle betrokken partners worden dan uitgenodigd om de nieuwkomers in het zonnetje te zetten!

Profile
Susanne Haarsma
Programmamanager