Organisaties tekenen massaal actieprogramma

12 sep 2017
De presentatie- en tekenbijeenkomst van het Actieprogramma ‘Waard om voor te werken!’ heeft de verwachtingen ruimschoots overtroffen. 35 Gelderse organisaties hebben zich nu officieel verbonden aan de verschillende actielijnen en acties van het programma. Een verslag van de bijeenkomst In De Kas in Winssen.


​​De vier actielijnen van het Actieprogramma ‘Waard om voor te werken!’ zijn verdeeld over de kas. In elke hoek vertelt iemand over de verschillende acties die onderdeel uitmaken van de betreffende actielijn. Op de vier tafels staan popcornbakjes met daarop de acties. Door een visitekaartje met hun naam en die van hun organisatie in de bakjes te gooien, geven de aanwezige WZW-leden aan voor welke acties zij zich willen inzetten. “Zie het als een menukaart”, zegt programmamanager Sandra Franken voordat de leden langs de tafels gaan. “Sluit met de keuzes die je maakt aan op je eigen agenda en urgentie. Bij de ene actie ben je een voorloper, bij een andere niet, maar dan kun je wellicht leren van de successen en mislukkingen van andere organisaties. Op deze manier bereiken we veel meer dan wanneer ieder individueel te werk gaat.”

​​De tekenbijeenkomst op deze donderdag 13 september In De Kas in Winssen is een volgende stap om samen de tekorten en mismatches op de arbeidsmarkt aan te pakken. “De stap van denken naar doen.” Zo verwoordt Pascalle Neijenhuis het. In de inleiding van de bijeenkomst schetst de directeur-bestuurder van WZW hoe het Actieprogramma tot stand is gekomen. In april van dit jaar kwamen twintig bestuurders uit de regionale ouderenzorg samen om zich te buigen over de arbeidsmarktproblematiek. Nu, vijf maanden later, ligt er een breed gedragen Actieprogramma. “Niet alleen voor de ouderenzorg, maar voor alle zorg- en welzijnsorganisaties. Want de tekorten en mismatches worden in de hele sector gevoeld.

​​Inspirerende omgeving
Dat een gezamenlijke aanpak nodig is om die problemen het hoofd te kunnen bieden, daar zijn de WZW-leden het over eens. Dat blijkt wel uit de opkomst. Er zijn veertig bezoekers die tussen de fruitbomen door van tafel naar tafel lopen. De zon schijnt naar binnen, de wind laat zich horen. “Het is een inspirerende omgeving”, oordeelt Vérian-directeur Zorg en Welzijn Marleen Leurs. “Dit is veel beter dan een duf kantoor.” Leurs laat haar derde visitekaartje achter bij de actielijn Betekenisvolle beeldvorming. “Deze lijn is voor ons heel belangrijk. Veel scholieren hebben een negatief en onjuist beeld van de ouderenzorg. We moeten met z’n allen voor het voetlicht brengen wat de ouderenzorg werkelijk inhoudt.”

​​Bij deze actielijn verzamelen zich veel mensen. Ook Joost Wildenberg, manager bedrijfsvoering van Liemerije. “Je voelt de energie, de wil om samen te werken”, merkt hij op terwijl hij om zich heenkijkt. “Ik had in april toen we begonnen met het Actieprogramma niet verwacht dat we nu al hier zouden staan.” Op de vraag voor welke acties hij kiest, antwoordt Wildenberg: “Ik zou wel in alle bakjes een kaartje willen gooien. Maar ik ga sowieso voor de denktank ‘sector-identiteit en betekenisvolle vorming’.”

​​Dat is een van de drie denktanks van het Actieprogramma. Deze gaan, net als de Raad van Impact, in november van start. Maar wie hier vandaag rondloopt, zou kunnen denken dat de denktanks al in volle gang zijn. Bij de bar gaat het over ziekteverzuim. Een eindje verderop praat een groepje over intersectorale instroom. En bij de actielijn Goed werkgeverschap wordt gediscussieerd over wat er voor nodig is om werkzekerheid te ervaren.

​​Actie ondernemen
“Het is mooi om te zien dat er wordt doorgepakt, dat we nu echt actie gaan ondernemen.” Dat zegt Karolien Polman, senior hr-adviseur bij Zinzia Zorggroep. Ze komt net bij de tafel Lerende gemeenschap vandaan. “We hebben ons aangemeld voor twee onderdelen van die actielijn. Wij denken de meeste winst te kunnen behalen in samenwerking met het onderwijs. Samen moeten we ervoor zorgen dat de opleidingen beter aansluiten op de praktijk. Het is goed om te horen dat alle scholen in de regio meedoen aan het Actieprogramma.”

​​Het is voor het eerst dat alle onderwijspartners meedoen, geeft Pascalle Neijenhuis aan. “Dat is essentieel. We zijn daar ontzettend blij mee en trots op.” Blij en trots is de WZW-directeur ook na het tekenmoment. Als alle aanwezigen om de beurt hun handtekeningen hebben gezet onder de aangekruiste acties, luidt Neijenhuis’ conclusie: “Onze verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen. We hadden al tien handtekeningen van organisaties die niet aanwezig konden zijn vandaag. Daar zijn er nog 25 bijgekomen. In totaal bundelen dus 35 organisaties hun krachten. Samen gaan we de uitdaging aan om in de regio voldoende menskracht in Zorg en Welzijn te realiseren!”