Focus op carrière-switchers, een terugblik op 5 februari

2 feb 2020

Vanuit het zorgbrede actieprogramma Waard om voor te werken! kwamen op 5 februari zo’n 10 zorgorganisaties samen om hun kennis en ervaring te delen op het gebied van ‘carrière-switchers’ en elkaar te versterken. Het actieprogramma focust zich op de tekorten in de regionale arbeidsmarkt. Een deel van de tekorten kan worden ingevuld door zij-instromers. Tijdens de bijeenkomst kwamen verschillende thema’s aan bod: arbeidsmarkttrends, arbeidsvoorwaarden, recruitment en opleidingstrajecten.


Overschotberoepen bieden kansen
Tijdens de presentatie van Tjerry Verhoeven (arbeidsmarktanalist, WZW) over actuele arbeidsmarkttrends, werd duidelijk dat er kansen liggen in overschotberoepen zoals de sociaal cultureel werkers. ‘Veel mensen met deze achtergrond zijn op zoek naar werk, direct beschikbaar en kunnen omgeschoold worden naar een carrière binnen Zorg en Welzijn,’ aldus Tjerry.

Carrièreperspectief: primaire én secundaire arbeidsvoorwaarden
Het werd duidelijk dat het voor zij-instromers belangrijk is dat het carrièreperspectief helder is. ‘Als je switcht naar de sector Zorg en Welzijn, wil je weten waar je aan toe bent, op de korte én lange termijn.’ Niet alleen primaire, maar ook secundaire arbeidsvoorwaarden spelen daarbij een belangrijke rol. Zij-instromers blijken relatief gemakkelijk om te scholen via een verkort opleidingstraject. Met name voor kleine organisaties loont het de handen ineen te slaan om gezamenlijke opleidingsklassen te vullen. Het werkt het beste als er voldoende tijd en energie wordt gestoken in de begeleiding door een werkbegeleider.

Zet trotse medewerkers in als ambassadeurs
Huidige medewerkers van zorgorganisaties kunnen een rol als ambassadeur op zich nemen. Zij hebben passie voor de zorg en kunnen dit overbrengen aan familie, vrienden en buren. Ervaringsverhalen geven een goed beeld hoe het werken in de zorg er uit ziet in de praktijk.

Enthousiasme voor versneld opleidingstraject
Eveline Tukker, HR-adviseur bij Icare, deelde haar ervaring met betrekking tot het versneld opleidingstraject van 1,5 jaar dat Icare heeft aangeboden aan zij-instromers. De ervaringen zijn zeer positief: ‘de kandidaten kenmerken zich door een enorm enthousiasme,’ aldus Eveline. Al is het voor deze carrièreswitchers soms wel zoeken naar een juiste balans tussen studie, werk en privé. Ook gaf Eveline aan dat deze mensen een frisse kijk hebben op zaken en vragen stellen als: ‘waarom doen jullie dit zo?’ Dit soort vragen komt de kwaliteit van zorg ten goede.

Carriereswitch Toolkit voor werkgevers
Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk welke vragen zorgorganisaties hebben rondom zij-instroom van carrièreswitchers. Aan de hand van deze vragen ontwikkelt WZW een toolkit voor werkgevers gericht op carrièreswitchers met tips over werving, arbeidsvoorwaarden, een warm welkom en verkorte opleidingsmogelijkheden.  In de week van Zorg en Welzijn (12 t/m 17 maart) wordt de toolkit aangeboden aan leden aangesloten bij WZW.

In de week van zorg en welzijn kun je tijdens een matchbijeenkomst op 12 maart jouw organisatie presenteren aan potentiële zij-instromers. De bijeenkomst is speciaal voor werkzoekenden die een carrièreswitch willen maken en zich willen oriënteren op werken in de zorg- en welzijnssector. Tijdens deze bijeenkomst gaan werkzoekenden speeddaten met zorgorganisaties, met als doel zo veel mogelijk ‘matches’ tot stand te brengen.  Meld jouw organisatie hier aan om deel te nemen aan de matchbijeenkomst van 12 maart.