Ervaringsverhaal organisatiebuddy tijdens coronatijd

Ook in de coronatijd is het belangrijk nieuwe medewerkers wegwijs te maken. Marjo Geraedts vertelt over haar ervaringen als organisatiebuddy bij RijnWaal. Het verhaal werd gepubliceerd in een glossy van RijnWaal waarin het thema HPO (high performance organisation) centraal staat.
Marjo Geraedts:
Het eerste jaar als organisatiebuddy zit erop! Ik heb veel nieuwe collega’s mogen ontmoeten en wegwijs gemaakt in de organisatie. Het waren zonder uitzondering leuke gesprekken en ik ben blij dat nieuwe medewerkers zo enthousiast zijn over de start bij RijnWaal. Met elkaar doen we ons best nieuwe medewerkers een warm welkom te bieden en het is goed om te zien dat dit ook zo ervaren wordt.
Het afgelopen jaar was het pionieren, het was een nieuwe functie en er waren geen voorbeelden hoe de functie van organisatiebuddy werd ingevuld. Dit pionieren past bij mij, ik vond het een mooie uitdaging en ben vol enthousiasme aan de slag gegaan. Inmiddels zijn we 1 jaar verder en is besloten dat de functie met 1 jaar wordt verlengd.
Er is hard gewerkt, samen met de afdeling HR is het digitale personeelsdossier ingericht, dit stroomlijnt de instroom van nieuwe medewerkers en zorgt dat het hele proces van sollicitatie tot aan de eerste werkdag goed geregeld is. De komst van de facilitaire helpdesk is een hele verbetering, nieuwe medewerkers hoeven iet meer achter werkmiddelen, zoals sleutels, badge, telefoon, werkjasjes, aan. Alles ligt klaar voordat de nieuwe medewerker aan de slag gaat. Veel regeltaken worden door mij overgenomen, zo komt er meer tijd vrij voor de teamleider en het team om een nieuwe collega te leren kennen en in te werken.
Tot nu toe heb ik vooral aandacht gehad voor zorgmedewerkers die in vaste dienst komen, hier was de noodzaak het grootst. Er heerst krapte op de arbeidsmarkt en vacatures zijn moeilijk in te vullen. Het is belangrijk om nieuwe zorgmedewerkers te vinden en aan ons te binden. Dit kan door persoonlijke aandacht en een goede start. Nu alle processen op orde zijn en we in 2020 alle vacatures hebben kunnen invullen, kan ik meer tijd vrijmaken voor andere afdelingen.
In 2021 ga ik samen met de afdelingen P&O en Opleidingen de focus leggen op binden en boeien van medewerkers organisatie breed. De vraag ligt nu bij de teamleiders waarmee kan ik ze ondersteunen of ontlasten.
Naast de contacten en bezoekjes aan nieuwe zorgmedewerkers ben ik bezig met projectjes die kunnen helpen om het werk van collega’s makkelijker te maken.
Een inkijkje in 2021:
- Bij het inwerken van de nieuwe wijkverpleegkundigen bleek dat het belangrijk is om te weten wat RijnWaal allemaal te bieden heeft voor de cliënten in de thuiszorg. Zo heb ik een interne sociale kaart gemaakt over het “welzijn voor thuiswonende ouderen”.
- Er is behoefte aan een werkinstructie voor zzp-ers en uitzendkrachten die ad hoc soms worden ingezet. Hier wordt nu aan gewerkt.
- Voor de indiensttreding medewerkers thuisondersteuning ben ik bezig een proces te schrijven.
- Voor nieuwe medewerkers is belangrijke informatie gebundeld en terug te vinden in de Bieb onder de knop “nieuwe medewerker”.
- Een andere uitdaging is de samenwerking met de HAN. Carolien Koelman en ik werken mee met een recruitmentopdracht van eerste jaars studenten aan de HAN. Zij gaan onderzoeken hoe we de werving van verzorgenden-ig kunnen verbeteren en meer eigentijds kunnen maken.
- De toolbox “een goed begin….” vanuit het buddynetwerk, RijnWaal maken. Deze kan gebruikt worden in de teams om met elkaar bewust te worden van het belang van het inwerken van nieuwe medewerkers. En samen vast te stellen hoe we dit aanpakken als team.
Ik wens iedereen een mooi, maar vooral gezond 2021 toe.
Marjo Geraedts
Voor meer informatie over het organisatiebuddyproject: de projectpagina van de organisatiebuddy
Bron: www.rijnwaal.nl