Ervaringsverhaal: Onverwachte invalshoek bracht Eline verder

2 okt 2019

Na mijn hbo-opleiding SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) kon ik op mijn oude stageadres aan de slag. Ik werkte daar als woonbegeleider op een woongroep met mensen met een verstandelijke beperking en/of in combinatie met een psychiatrische stoornis en/of verslaving. Ik had het er naar mijn zin, maar na acht jaar begon het te kriebelen. Ik wilde mijzelf verder ontwikkelen, de beleidskant op. Me kunnen buigen over maatschappelijke vraagstukken spreekt mij enorm aan. Maar hoe kon ik mij bewegen tot zo’n functie op beleidsgebied?

Ik had geen idee welke kant ik op moest en hoe ik het pad verder moest gaan bewandelen. Ik liep erop vast. Een vriendin opperde dat een loopbaanadviseur me zou kunnen helpen. Daar ben ik toen gewoon op gaan google’en en al snel kwam ik bij Sterk in je Werk uit. De loopbaanimpuls was laagdrempelig, dus waarom zou ik dit niet doen?

Het fijne aan de begeleiding vanuit Sterk in je Werk is dat het specifiek op werken in Zorg en Welzijn gericht is. Bij de zorg ligt echt mijn hart, dat had ik wel scherp. Ik had net even een duwtje in de rug nodig van iemand van buiten, en gelukkig kon ik al heel snel bij mijn loopbaancoach terecht. Het klikte goed. Pauline kwam met een totaal onverwachte invalshoek op mijn vraag hoe ik mij kon ontwikkelen en uiteindelijk de beleidskant op zou kunnen komen. Ze zei: “Je hebt nu acht jaar ervaring in de gehandicaptenzorg, maar je hebt een breder werkveld nodig dan dat. Het zou goed zijn voor je ontwikkeling als je in andere branches ervaring gaat opdoen.” Dat was zo’n eyeopener. Ik zag dat jezelf ontwikkelen niet altijd hoeft te betekenen dat je een stap omhoog zet.

Twee sporen
Ik ging weg uit het gesprek met het gevoel: nu weet ik hoe ik het moet doen. Eén afspraak was genoeg om me op twee sporen te zetten. De eerste was: ga netwerken. En de tweede: een baan zoeken in een andere branche. Dat laatste was meteen succesvol. Ik vond al snel een leuke vacature en werd aangenomen. Dat gaf echt een goed gevoel! Ik werk nu ook als woonbegeleider, maar dan voor cliënten uit de GGZ. Het is beslist even schakelen, maar gelukkig heb ik veel bagage uit mijn vorige werk mee kunnen nemen. Je hebt een andere rol bij deze doelgroep. Je moet zorgen voor stabiliteit en ze activeren om zo veel mogelijk zelfstandig deel te laten nemen aan het maatschappelijk leven. Het is een combinatie van werken met het individu en met de groep. Daarvoor werk je veel samen in het team. Echt weer een uitdaging!

Meteen doen!
Wat deze loopbaanimpuls me wel geleerd heeft, is dat je jezelf soms zo blind zit te staren op een bepaald spoor en maar niet verder komt. Terwijl iemand die je niet kent, met totaal andere inzichten kan komen. Het heeft mij goede handvatten gegeven. De hulp vanuit Sterk in je Werk is dan heel laagdrempelig. Meteen doen, zou ik zeggen! Je hebt niets te verliezen.

Profile
Wendy Penning
Projectmanager Sterk in je werk