Donna’s droom kwam uit dankzij uniek opleidingstraject voor zij-instromers

Persbericht: Donna Heijneman (40) uit Zevenaar was bloemist, maar droomde ervan gezinshuisouder te worden voor uit huis geplaatste kinderen. Dankzij een uniek opleidingstraject voor zij- instromers kwam haar droom uit. Samen met 41 medestudenten kreeg Donna op 7 juli in één keer twee diploma’s uitgereikt: Verzorgende IG én Maatschappelijke Zorg (niveau 3).
Acht zorgorganisaties ontwikkelden in samenwerking met werkgeversvereniging Zorg en Welzijn (WZW) en het Astrum College in Arnhem een uniek opleidingstraject dat het voor zij-instromers uit andere sectoren aantrekkelijk maakt om een carrièreswitch naar Zorg en Welzijn te maken.
Aantrekkelijke carrièreswitch
Toen Donna las over dit leer-/werktraject zag ze dit als een perfect opstapje om die droom te verwezenlijken. In 2018 begon zij samen met 45 studiegenoten als eerste aan dit speciale traject. Bijzonder aan de tweejarige-opleiding is dat ze vanaf dag één direct een betaalde baan van 20 uur bij een van de acht deelnemende organisaties kreeg (in haar geval Driestroom), zo’n zes maanden boven formatie werd ingezet en vooraf werkzekerheid geboden kreeg als zij haar diploma zou halen. Inmiddels volgen ruim 200 zij-instromers in twaalf klassen deze combinatieopleiding.
Hoog slagingspercentage
Juist tijdens de coronaperiode werd de urgentie voor voldoende professionals in Zorg en Welzijn nóg groter, het opleidingstraject ging daarom gewoon door. Fred Koers, coördinator en opleidingsadviseur Zorg en Welzijn bij het Astrum College: “Zij-instromers zijn intrinsiek zeer gemotiveerd om hun carrièreswitch te maken. Maar liefst 42 van de 45 leerlingen behaalden dan ook hun diploma, een bijzonder hoog slagingspercentage.”
Veranderende zorgvraag
Donna: “Het is een mooie combinatie van verzorging en maatschappelijke zorg. Je leert verpleegtechnische handelingen én geestelijke bijstand verlenen. Natuurlijk, je bent er druk mee en voor je sociale leven heb je minder tijd. Maar ondanks mijn gezin met vier kinderen en mijn werk is het goed te doen. Ik heb geen enkel moment spijt gehad van mijn keus. Het voelt hier goed.” Dankzij de dubbelkwalificatie zijn Donna en haar klasgenoten nu breed inzetbaar en kan er beter ingespeeld worden op de veranderende zorgvraag.
Gezamenlijk aanpakken personeelstekorten
Het aantrekken van zij-instromers is een van de gezamenlijke acties uit het actieprogramma Waard om voor te werken! van zorg- en welzijnsorganisaties in Midden-, Zuid- en Zuidwest Gelderland, dat gericht is op het gezamenlijk aanpakken van de personeelstekorten in Zorg en Welzijn. Susanne Haarsma, programmamanager WZW: “Werkgevers en onderwijs hebben met dit project het belang en de impact van de samenwerking in onze regio laten zien en daar zijn we heel trots op! Samen blijven we ons sterk maken voor voldoende menskracht in Zorg en Welzijn!”