Blog: Een goed begin is echt het halve werk

21 jan 2020

Het eerste blog van dit jaar komt van Matteo Koomen, werkzaam bij Vilente en projectleider van het organisatiebuddy-project.

Een goed begin…
Zo 2020 is een weekje oud, tijd voor een eerste blog! Niet alleen een eerste blog van dit jaar, maar van een hele lange periode! In 2019 heb ik namelijk geen enkele blog meer geschreven. In tegenstelling tot docenten, bouwers, winkeliers, het streekvervoer, grondpersoneel KLM en de boeren was ik niet aan het staken in 2019 hoor. Maar na alle inspanningen in 2018 voor het boek “OWL by myself” was ik gewoon toe aan een lange schrijfbreak. Nu is 2020 begonnen en heb ik weer zin om blogs te gaan schrijven, dus laten we maar meteen goed beginnen. Dus deze blog gaat over een goed begin.

Twintigtwintig
Mijn gevoel zegt dat het jaar 2020, wat ik graag uitspreek als twintig-twintig, een mooi en enerverend jaar gaat worden. Twintig-twintig dat klinkt toch beter dan welk jaar ook waarin wij geleefd hebben? Wanneer je van het getal 2020 letters maakt krijg je zozo. Zozo kun je zowel met een gematigde toon lezen, maar ook met dikke opwinding in de stem zózó! Graag ga ik voor de laatste optie en kijk ik eind van dit jaar op die manier terug op een mooi bewogen jaar. En Indien mijn voorgevoel klopt valt er in ieder geval veel te schrijven gedurende dit kalenderjaar!

Een goed begin is echt het halve werk
In 2019 heb ik de zin “Een goed begin is echt het halve werk” veelvuldig gebruikt en dat gaat in dit jaar ook gebeuren. Vanaf 2019 ben ik namelijk actief als projectleider voor 12 zorgorganisaties in het gebied Barneveld-Ede-Arnhem-Zevenaar. Doel van het project is het versterken van aandacht en begeleiden voor nieuwe medewerkers. Inmiddels zijn we een jaar verder en hebben we de functie van organisatiebuddy in het leven geroepen bij deze organisaties. Zij ontzorgen medewerkers en organisaties op diverse onderdelen, waarbij een speciale aandacht is voor het onboarden. Want een goed begin is daarin dus echt het halve werk. Ga maar eens na wanneer jij voor het laatst onderdeel werd van een nieuwe groep (werk, sport, buurt, familie, etc). In veel gevallen iets waar je zelf voor kiest, waar je enthousiast over bent, maar wat ook best spannend is. Wat je aandacht geeft groeit zeg ik graag en vaak. Dus in het kader van onboarden is het belangrijk om het enthousiasme te voeden en het spannende (“doe ik het goed, weet ik wat er van me verwacht wordt, etc”) te begeleiden door zaken duidelijk te maken.

De organisatiebuddy’s die begonnen zijn ontvangen inmiddels al veel enthousiaste reacties! Niet alleen van de nieuwe medewerkers, ook van managers en stafdiensten. Zij voelen zich ontzorgt en krijgen veel meer vragen die wel van toepassing zijn. De functie van organisatiebuddy is dan ook, in mijn ogen, geen taak erbij op de werkvloer, maar een aparte functie die de regie pakt over het gehele indiensttredingsproces en verder, dat maakt het uniek ten opzichte van andere onboardingprogramma’s. Zo helpen zij bijvoorbeeld met het regelen van inloggegevens en waar het kan leggen ze systemen ook uit aan de nieuwe medewerker (en inmiddels ook aan bestaande medewerkers). Daarnaast signaleren de organisatiebuddy’s zoveel, simpelweg omdat ze goed benaderbaar zijn. Voor mij mag de organisatiebuddy net zo’n begrip gaan worden als de recruiter. We kunnen het nu niet meer bedenken, maar zo’n twintig jaar geleden hadden organisaties geen recruiter in dienst. Daar had je bureaus voor. Nu voert de recruiter bij menig bedrijf de regie over het aanstellingsproces, wat mij betreft gaat het stokje vervolgens over op de organisatiebuddy. Want we zijn met z’n allen zo druk en er komt zoveel extra’s bij iedereen bij, dat we niet meer in staat zijn om iemand fatsoenlijk te ontvangen en te begeleiden. We zeggen ook vaak de organisatiebuddy is de ceremoniemeester van het indiensttredingsfeestje. Net als de ceremoniemeester bij een goede bruiloft is de organisatiebuddy soms op de voorgrond, benaderbaar en regelt veel op de achtergrond. Met als doel dat het bruidspaar en de gasten genieten van de dag, met als resultaat dat de ceremoniemeester bij het feest pas echt los kan gaan met de rest! Althans zo ging het bij de keren dat ik ceremoniemeester mocht zijn. En op die bruiloften was iedere keer een goed begin zo belangrijk! Ook dit jaar ga ik de deelnemende organisaties (en gezien de belangstelling wellicht ook andere organisaties) en de organisatiebuddy’s helpen om dit project succesvol te laten worden! Een belangrijk onderdeel van dit traject is het lerend netwerk, meerdere keren organiseren we bijeenkomsten voor de organisatiebuddy’s. Om dit jaar goed te beginnen is morgen alweer de eerste bijeenkomst van 2020!

Begin 2020
De tijd rond Oud & Nieuw vind ik altijd een geweldige tijd. Ik kijk graag terug in december en het vooruit in januari. Niet dat ik nu een hele reeks goede voornemens heb, maar het is leuk om met de ervaringen van het voorgaande jaar te dromen over het huidige jaar. In 2020 wil ik graag veel leuke dingen doen met mensen om me heen. Denk aan voetbalwedstrijden kijken in het buitenland, op stap met de kinderen en uiteraard mooie vakantiereisjes! Net als in 2019 dus. En niet in de laatste plaats wil ik veel genieten van theater! De eerste opdrachten als trainersacteur heb ik alweer binnen, met ROMA staan we op 28 maart op de bühne in Oosterbeek (Kaarten kun je nog via mij bestellen) en ik wil weer wat meer cabaretvoorstellingen bezoeken. Op 16 januari staat de eerste gepland, want dan zie ik mijn helden Waardenberg en de Jong live schitteren in Luxor Rotterdam, over een goed begin van het jaar gesproken…..

Kortom, begin allemaal maar te genieten van dit jaar!

Andere blogs van Matteo lees je hier.

 

Meer weten over het buddyproject?

Profile
Matteo Koomen
Projectmanager organisatiebuddy's