20 mei

Koplopersbijeenkomst Actie Leer Netwerk

Toevoegen aan mijn agenda

Heb je interesse in arbeidsmarktvernieuwing en wil je inspiratie opdoen uit de verhalen van je collega’s uit Zorg en Welzijn? Tijdens een landelijke Koploperbijeenkomst op donderdag 20 mei delen enkele Koplopers hun verhaal. Zij vertellen over het idee, de aanpak, de samenwerking, de geleerde lessen en de resultaten op de werkvloer. Koploper-initiatieven zijn waardevolle initiatieven uit alle regio’s en door VWS in het Actie Leer Netwerk benoemd als koploper.

Deze sessie zoemt in op werken en opleiden naar talent. Peter van Lieshout, ambassadeur Anders werken bij het Actie Leer Netwerk reflecteert op de goede voorbeelden van het Koplopernetwerk en neemt je mee in mogelijkheden. Ook de leerlingenpoule uit onze regio wordt in de spotlight gezet! Verder is er ruimte om digitaal kennis te maken met nieuwe Koplopers, met elkaar van gedachten te wisselen en te netwerken met andere vernieuwers.

Tijdens deze bijeenkomst delen deze Koplopers hun verhaal:

  • In de eerste plaats maak je kennis met Marieke Tetteroo, verpleegkundig specialist en voorzitter VAR bij GGZ Delfland. Zij vertelt over Hallo VIP! Op weg naar de beste zorg. Want iedereen heeft de mond vol van ‘zorgprofessionals aan het roer, meer autonomie, talentmanagement en modern werkgeverschap’, maar hoe doe je zoiets? Soms is het lippendienst maar verandert er weinig op de werkvloer. GGZ Delfland laat concreet zien hoe je dit aanpakt. Hallo VIP! Is een langdurig veranderprogramma met zorgprofessionals aan het roer. En Marieke Tetteroo vertelt op bevlogen wijze hoe je verpleegkundigen kunt behouden en het werkplezier kunt vergroten.
  • Vervolgens deelt Susanne Haarsma, programmamanager vanuit werkgeversvereniging WZW haar ervaringen met zorg- en welzijnsorganisaties en het Astrum College. Deze hebben gezamenlijk een leerlingenpoule opgezet, specifiek voor werkzoekenden die een overstap naar de sector willen maken. Dankzij de unieke arbeidsvoorwaarden kunnen de werkzoekenden als zij-instromer gemakkelijker de overstap naar zorg en welzijn maken. Zij krijgen een tweejarige combinatieopleiding VIG3/MZ3 en gaan aan de slag bij een van de deelnemende zorg- en welzijnsorganisaties. Bijzonder aan de samenwerking is dat geïnteresseerde werkzoekenden zijn geworven met één gezamenlijke vacature voor alle zorg- en welzijnsorganisaties en dat de leerling vanaf dag één een volwaardig salaris ontvangt. Al ruim 200 zij-instromers zijn via deze samenwerking aan de slag gegaan.
  • Als laatste komt Koploper Wijkleercentra aan bod. Corinne Vellekoop, senior docent Graafschapcollege vertelt over deze innovatie en de hybride ontwikkelingen in het zorgonderwijs. Wijkleercentra zijn echte bewegingsmakers en voorlopers bij leerafdelingen in de zorg. Er wordt hybride onderwijs gegeven, waar leraren de studenten op de werkvloer begeleiden.  Ook nu, tijdens de inzet van 115 studenten op de vaccinatiestraat met studenten economie/horeca die gastheer/vrouw zijn en 36 studenten die vaccineren.

Meld je nu aan voor deze digitale kennissessie met Koplopers van het Actie Leer Netwerk. De bijeenkomst staat in het teken van kennisdeling en leren van goede voorbeelden. Het ministerie van VWS is tijdens deze bijeenkomst aanwezig om nieuwe Koplopers welkom te heten bij het Koplopernetwerk.

Voor wie is deze bijeenkomst interessant?

  • Vernieuwers op het gebied van arbeidsmarktbeleid en strategisch HR-beleid uit zorg en welzijn;
  • Bestuurders, managers, beleidsmakers en HR professionals;
  • RAAT projectleiders en vertegenwoordigers van relevante branche organisaties;
  • Iedereen die een bijdrage levert aan het oplossen van de personeelstekorten in zorg en welzijn.

Wat is het Koplopernetwerk?
Het Koplopernetwerk is een landelijk lerend netwerk waar zorg, welzijn, onderwijs, overheid  en andere partners bij elkaar komen om samen te werken aan het verder ontwikkelen van innovatieve ideeën. Dit zijn initiatieven die een waardevolle bijdrage leveren aan het oplossen van de personeelstekorten in zorg en welzijn.

Aanmelden
Meld je aan voor deze digitale sessie via www.actieleernetwerk.nl. Je ontvangt een e-mail verzoek met de vergaderlink. Je kunt vanaf 9.15 uur inloggen, we starten om 9.30 uur. De sessie duurt tot 11.00 uur