16 mrt

Kennissessie voor impactmakers: kleine doorbraken, groot opschalen

Toevoegen aan mijn agenda

Het Actie Leer Netwerk organiseert op dinsdag 16 maart een online kennissessie voor elke organisatie in Zorg en Welzijn die met hun project het verschil wil maken op de werkvloer in de sector. Om alle (Koploper)initiatieven verder te brengen, verzorgt dr. Suzanne Verdonschot een sessie waarin je leert de ingezette beweging te verbreden en te verdiepen. Ben je geïnteresseerd in het opschalen van jullie impactvolle goede voorbeeld? Meld je aan!

Wat ga je leren?
Je leert hoe je jouw initiatief kunt zien als een beweging die je kunt verbreden en verdiepen. En je gaat aan de slag met praktische tools die helpen om doelbewust regie te nemen over jouw vernieuwing. Verdonschot deelt de inzichten van haar onderzoek onder tientallen ‘bewegingmakers’, o.a. uit zorg en welzijn. Voorafgaand aan deze kennissessie gaat zij hiervoor ook in gesprek met enkele organisaties die afgelopen jaar hebben deelgenomen aan de Impactprijs-2020. Je krijgt antwoord op de vraag wat mensen kunnen doen om kleine doorbraken en geslaagde experimenten door te bouwen tot een meer grootschalige beweging.

Van personeelstekort naar talentenovervloed
Bij het bouwen aan een vernieuwend initiatief werkt het goed om stap voor stap te werk te gaan: klein beginnen, bijvoorbeeld door een eerste experiment met een nieuwe aanpak in één team. Er ontstaat dan vaak vanzelf de nieuwsgierigheid om dit experiment effectiever te maken, bijvoorbeeld door uit te wisselen met iemand anders uit je netwerk om te leren van hun aanpak. Als je iets te pakken hebt, zoals een geslaagde aanpak voor het werven van nieuwe collega’s, of een slimme insteek die helpt om niet in personeelstekort te denken maar in ‘talentenovervloed’, is het zaak om dat verder uit te bouwen.

Je wilt dat er méér mensen bij betrokken raken, en dat andere teams of mogelijk zelfs andere organisaties de inzichten ook gaan toepassen. Een belangrijke vraag hierbij is hoe je dat groter maken, dat ‘opschalen’ effectief kunt vormgeven. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je de energie bij de eerste groep kunt vasthouden? En hoe krijg je voor elkaar dat er ook betrokkenheid ontstaat bij de nieuwe groep die mee gaat doen?

Kennissessie
Het Actie Leer Netwerk nodigt hr-managers en medewerkers, projectleiders, beleidsadviseurs uit van zorg-, welzijn- en onderwijsorganisaties die partner zijn in een Koploperinitiatief of een Impactprijsinzending. Er kunnen zich meerdere personen namens meerdere organisaties die Koploper zijn aanmelden. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heet deze ochtend een aantal nieuwe Koplopers officieel welkom bij het Koplopernetwerk.

dr. Suzanne Verdonkschot Bio
Dr. Suzanne Verdonschot werkt als ondernemer bij Kessels & Smit en doet sinds 2003 onderzoek naar manieren waarop mensen in organisaties kunnen bouwen aan vernieuwingen. Haar meest recente onderzoek gaat in op de vraag wat mensen kunnen doen om kleine doorbraken en geslaagde experimenten uit te bouwen tot een meer grootschalige beweging. Zij begeleidt mensen uit uiteenlopende organisaties, van fabriek tot zorginstelling, en van internationale retailorganisatie tot politie, bij het bouwen aan verbeteringen en innovaties in hun eigen werk. Ook schreef ze enkele boeken en tientallen publicaties over dit onderwerp. Daarnaast koppelt ze wetenschappelijke inzichten aan praktische tools voor de dagelijkse praktijk om het leren op een kennisproductieve manier vorm te geven.   

Laat je inspireren en meld je aan
Klaar om je te laten inspireren? Meld je dan liefst voor 8 maart (kosteloos) aan via het formulier op www.actieleernetwerk.nl. Naast het opdoen van kennis en inspiratie is deze kennissessie een uitgelezen gelegenheid om je contacten binnen het Actie Leer Netwerk en het Koplopernetwerk uit te breiden. 

Let op! Deze sessie is eerder verzorgd in oktober 2020. We herhalen deze voor Koplopers die toen niet in de gelegenheid waren aan te sluiten, nieuwe Koplopers, Impactmakers en hun relaties.Ga naar: www.actieleernetwerk.nl en vul het formulier in om je aan te melden voor deze (gratis) kennissessie.