Optimalisatie crisisregeling
We constateerden dat steeds meer bewoners worden opgenomen in een crisissituatie, en dat dat tot verstopping leidde in het proces van crisisopname tot aan definitieve plaatsing. Een centrale triageplek was er al, alle huisartsen kenden dat telefoonnummer. Vier instellingen hadden om de beurt de verantwoordelijkheid voor de crisisopnames.
De VVT in de regio Nijmegen heeft nu een virtuele crisisafdeling gerealiseerd, waarbij er verspreid over de regio een vast aantal bedden is vrijgemaakt voor crisisopname. Net als een spoedeisende hulp of IC zijn deze bedden een deel van de tijd leeg, om fluctuaties op te kunnen vangen. Als het dan toch nog gebeurt dat alle bedden vol liggen, dan bepaalt de postcode van de cliënt welke instelling het probleem gaat oplossen. Verder zijn er goede afspraken gemaakt over de plaatsing en de doorstroming van de cliënten. Binnen 2 weken moet het crisisbed weer beschikbaar zijn voor de volgende cliënt. Bij het vrijkomen van reguliere bedden krijgen crisiscliënten voorrang. De 4 instellingen die crises opvangen hebben altijd een up-to-date inzicht in de beschikbaarheid van de bedden en weten wanneer een crisisbed op zijn laatst weer vrij komt.
Bijvangst van het project is meer inzicht in de omvang en aard van de cliëntstromen en wachtlijsten en inzicht in wat we (nog) niet weten. Deze inzichten gaan ingezet worden in verdere plannen voor capaciteitsmanagement in de regio.