Lespakket ‘Aan jou hebben we wat’

Een studiekeuze maken kan lastig zijn, want er zijn ontzettend veel mogelijkheden in beroepen en studies. Leerlingen kennen misschien het bestaan ervan nog niet, of weten niet goed wat het inhoudt en welke talenten ingezet kunnen worden. Goede voorlichting en oriëntatie, die jongeren een realistisch en positief beeld geven van de sector is daarom van groot belang. De manier waarop jongeren zich kunnen laten voorlichten veranderd.

Interactief en fris
Met het interactieve lespakket ‘Aan JOU hebben we wat’ maken we vmbo-, havo- en vwo-leerlingen enthousiast voor een (studie)loopbaan in Zorg en Welzijn. Elke leerling heeft zonder uitzondering iets moois in zich. Het doel is om er samen met het onderwijs voor te zorgen dat steeds meer jonge talenten zien hoe mooi en veelzijdig het werk in Zorg en Welzijn is. Door middel van een lespakket bieden we inzicht in de omvangrijke sector en de gevarieerdheid in beroepen en opleidingen. Het gratis lespakket informeert, inspireert en interesseert jongeren voor de sector Zorg en Welzijn. Geen stoffige, saaie lessen, maar digitaal, interactief en fris. Bijvoorbeeld een poll invullen op hun mobiel: of ze over humor, lef, nieuwsgierigheid en creativiteit beschikken. Eigenschappen die goed van pas komen bij het werken in de sector Zorg en Welzijn.

Gratis te bestellen
Landelijk is gebleken dat het lespakket vooral wordt ingezet in het keuzejaar voor profiel of richting door leerlingen. Met het gratis lespakket ‘Aan JOU hebben we wat’ laten we jongeren zien dat je met Zorg en Welzijn alle kanten uit kan. Of iemand nou sociaal, technisch, sportief of creatief is, in deze sector vind je bij elke interesse een passende baan. Het lespakket is beschikbaar gesteld voor alle middelbare scholen in Nederland en kan besteld worden via www.aanjouhebbenwewat.nl.In onze regio vroegen al 70 scholen 100 lespakketten aan.

Twee lespakketten beschikbaar
• Vmbo: dit lespakket is geschikt om in te zetten ten behoeve van de profielkeuze (leerjaar 1/2)
• Havo/vwo: dit pakket is gekoppeld aan de profielkeuze (leerjaar 3)​

Module vmbo/havo/vwo
Daarnaast zijn er nog twee verdiepende modules toegevoegd voor de niveaus vmbo/havo/vwo.​ Deze modules kunnen zowel in de keuzefase worden gegeven in de SLB-lessen, als op het moment dat leerlingen hun profiel gekozen hebben. De modules helpen om meer inzicht te geven in de verschillende mogelijkheden.
• Module: Zorg 2.0 Van sensor tot robot
• ​Module: Gehandicaptenzorg, maak jij het verschil?”

Module voor het primair onderwijs ‘Maak kennis met Zorg & Welzijn’ 
(voor kinderen uit groep 7 en 8)
Deze module geeft door middel van video’s in de verhalencarrousel​ een beeld van de sector, puur ter kennismaking. Op eenvoudige wijze komen diverse beroepen aan bod en kunnen er vragen worden beantwoord naar aanleiding van de video’s die getoond zijn.

Jongerenvoorlichting: best practices
Zorg- en welzijnsorganisaties​ onderzoeken samen met onderwijs hoe we jongeren een zo goed mogelijk beeld kunnen geven van werken in Zorg en Welzijn. Heb jij of heeft jouw organisatie ideeën over jongerenvoorlichting op het gebied van Zorg en welzijn in regio Midden-, Zuid- en Zuidwest-Gelderland, en wil je deze met de regio delen? Neem dan contact op.
De insteek is om een realistisch en positief beeld te geven door bijvoorbeeld het delen van ervaringsverhalen, interactieve oefeningen of ze een kijkje te laten nemen achter de schermen. Voorlichtingsactiviteiten die jongeren helpen om erachter te komen wat werken in Zorg en Welzijn inhoudt, welke talenten ze hiervoor kunnen inzetten en wat de sector hen te bieden heeft, zodat zij een wel overwogen keuze maken.

​Deze onderwijspartijen vroegen één of meerdere pakketten aan:
​Guido de Bres, Johannes Fontanus College, De Meerwaarde, C.S.G. Het Streek (vmbo, havo vwo),Jorismavo, Maaswaal College, Montessori College Nijmegen, Canisius College, Over Betuwe College, Van Lodenstein College, Citadel College, Mondial College, Johannes Fontanus College, Montessori College Nijmegen, Liemers College, Het Rhedens, Maarten van Rossem, Het Rhedens Dieren, Nijmeegse S.G. Groenewoud, R.S.G. Lingecollege, Het Rhedens,  R.S.G. Lingecollege,ScholenGroep GroningenSingel, Helicon Opleidingen, Koningin Wilhelmina College, Lekenlinge, Capabel Onderwijs Groep, De Meerwaarde, Pax christicollege, Thomas a kempis, Arentheem College, Johannes Fontanus College, ORS Lek en Linge, Dorenweerd College, Marnix College, Het Westeraam, Karel de Grote College, HAVO Notre Dame des Anges, R.S.G. Pantarijn, Maaswaal College, ROC Rijn IJssel, Het Rijks vmbo campus, ROC Nijmegen team Verpleging, Stichting Adullam voor Gehandicaptenzorg, O.R.S. Lek en Linge, OBC Huissen, Candea college, Hendrik Pierson College, Montessori College Nijmegen

Meer informatie?
www.aanjouhebbenwewat.nl

Gerelateerde bijeenkomsten Alle bijeenkomsten

Jouw bijeenkomst op de agenda? Neem contact met ons op
Profile
Jennifer de Boer
Projectmanager
Organisaties die deelnemen aan deze actie
Alle organisaties bekijken